Mens en Milieu – de drijfveren van de Kringloopwinkel

Kringloopwinkel Steenwijk is een initiatief vanuit Ander Werk in 1990. Het is een stichting met een vijfkoppig bestuur en heeft de SBBI status. (Sociaal Belang Behartigende Instelling) en is lid van de BKN. (Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland)

De Kringloopwinkel en vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn de kern van onze organisatie, zonder hen kunnen we niet bestaan. Veel vrijwilligers zijn actief in de winkel: sorteren, prijzen en inrichten en (niet onbelangrijk) kassawerk. Kleding sorteren en ook de winkel inrichten, vergt veel tijd en arbeidskracht.

Kringloopwinkel Steenwijk is daarom ook constant op zoek naar vrijwilligers. Heeft u zin in “het Sinterklaas gevoel” ? Namelijk dat gevoel dat je krijgt als je een doos openmaakt en nieuwsgierig bent wat er in zit? Heeft u belangstelling om vrijwilliger te worden? Op www.ikwordvrijwilliger.nl staat een aanmeldformulier, als u deze heeft ingevuld neem een medewerker telefonisch contact met u op, welkom!

Onderdeel van Kringloopwinkel Steenwijk is Kringloopwinkel Vollenhove. In het gezellige stadje Vollenhove vindt u aan de Kampen 3 onze kringloopwinkel. U kunt zich dáár melden of telefonisch contact opnemen, 0527 – 244 000 als u belangstelling heeft om vrijwilliger te worden,

De Kringloopwinkel en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Vanaf 2007 werken de kringloopwinkels samen met de Sociale Dienst, UWV, reclassering en andere organisaties. We bieden veel werkplekken die het hele jaar, door verscheidene mensen gevuld worden. Van het weer aanleren van (basis) werknemersvaardigheden, de Nederlandse taal en het (her)ontdekken van talenten.

Kringloopwinkel Steenwijk werkt met 24 betaalde medewerkers en Kringloopwinkel Vollenhove heeft 3 betaalde medewerkers, beide bedrijven werken met stagiaires van diverse opleidingen en organisaties.

Kringloopwinkel Steenwijk en afval

Kringloopwinkel Steenwijk wil het liefst alle aangeleverde spullen verkopen. Helaas kan dit niet altijd, daarom zoekt Kringloopwinkel Steenwijk steeds naar manieren om onverkoopbare goederen toch een goede bestemming te geven.

Oud ijzer gaat naar de ijzerboer, onverkoopbare kleding naar Reshare. Oud papier is voor de sportvereniging in Steenwijkerwold en naaimachines gaan ook naar Afrika. Gereedschap dat enigszins stuk is, wordt verzameld voor de stichting Gered Gereedschap uit Wolvega.

Het regionaal streven is om niet meer dan 5% van de aangeleverde ‘goedzooi’ alsnog naar de afvalverwerker te hoeven brengen. Steeds meer komt het besef dat afval waarde heeft, dat we zuinig moeten zijn op ‘moeder aarde’. Kringloopwinkel Steenwijk streeft naar mono-afvalstromen (materiaal van één en dezelfde soort). Daartoe halen we ook steeds meer goederen uit elkaar.