Artikel over KUNST & KRINGLOOP *5 van Steenwijker Courant

Klikt u op onderstaande link om het bericht te lezen en het filmpje te bekijken

 

https://www.steenwijkercourant.nl/nieuws/steenwijk/524594/tussen-kunst-en-kringloop-trekt-800-bezoekers.html 

Nog voordat ’s ochtends om 9.00 uur de deuren van de Kringloopwinkel aan de Boterweg open gaan, staan er al twintig mensen buiten te popelen. Vier verkeersregelaars zijn druk bezig om alle auto’s naar een parkeerplaats te dirigeren. De familie Vermaas uit Steenwijk is ook op de kunstmarkt afgekomen. ‘Wij zijn echte Kringloopgangers.’ Ze hebben voor €0,50 een plaat van Dennie Christian gescoord. Een meegekomen vriendin uit Hoek van Holland showt haar vondst: ‘Een lief plaatje met twee vrouwen.’ Haar man zegt hoopvol: ‘Dit schilderij gaan we aanbieden bij het programma Tussen Kunst en Kitsch en €200.000 verdienen.’

‘Ik houd de helft achter voor na de middag’
In een speciaal ingericht hoekje staat Frieda van der Luur mensen te woord. Rondom haar staan en hangen fraaie schilderijen, Art Deco lampen en kleurige vazen. Op een plank ligt een prachtig uit hout gesneden schaakspel. Een collega brengt haar een set met bloemen versierde houten krukken. Van der Luur vertelt dat bedrijfsleider Ineke de Jong haar de kans heeft gegeven om de kunstmarkt te organiseren. ‘Ik ben met pensioen en studeer al sinds zes jaar Kunstgeschiedenis,’ vertelt de vrijwilligster. Zodoende heeft ze net iets meer kijk op de kunstwaarde van bijzonder voorwerpen die binnen worden gebracht dan de andere vrijwilligers. ‘Deze mooie spullen zijn afkomstig uit inboedels, de vrijwilligers bewaren ze voor mij op zolder,’ zegt Van der Luur.

Vrijdag begon ze al met inrichten van de kunsthoek. Als het zaterdag 11.00 uur is, zijn er al een paar bijzondere items verkocht. ‘Hier stond een bronzen paard, gesigneerd door de beeldhouwer Pierre-Jules Mêne. Een handelaar heeft er € 175 euro voor betaald.’ Van der Luur moet erkennen dat de handelsprijs wel € 1000 zou kunnen zijn. Even goed zijn alle kunstartikelen laag geprijsd. ‘Niemand dingt af. Het gaat erom dat mensen met een goed gevoel de winkel verlaten.’ Dat ’s ochtends vroeg een handjevol handelaars er met enkele topstukken voor te weinig geld van door gaan, neemt ze voor lief. ‘Dan is er iemand heel gelukkig,’ lacht ze. ‘Toch is ze de vroeg arriverende handelaars ook te slim af. Ze verklapt: ‘Ik houd de helft achter voor na de middag. Ik gun alle mensen iets fraais,’ zegt ze triomfantelijk.

Televisie-uitzending
Al met al verkoopt Van der Luur zaterdag zo’n acht containers, vier wagens en tien kratten vol spullen. Van het management hoort ze dat er elke zaterdag, ook op de kunstmarkt, zo’n 800 bezoekers komen. Dat succes dankt de Kringloopwinkel mede aan de televisie-uitzending van afgelopen december. Het effect daarvan is nog steeds merkbaar. Het bezoekersaantal is zelfs verdubbeld! Al sinds 14 dagen zet de Kringloopwinkel verkeersregelaars in. Ze heeft slim bekeken om in de ‘dooie maanden’ januari en november een kunstmarkt te organiseren. Zo blijft de loop er in. ‘En we hebben elk half jaar een feestje,’ zegt Van Luur.

Een mannelijke bezoeker komt met een schilderij op Van der Luur af met de vraag of het van waarde is. Geroutineerd bekijkt ze het van alle kanten. ‘Ik mis een handtekening, maar het is op doek geschilderd en heeft een mooie lijst,’ constateert ze vakkundig. Geen kunstschat dus, maar toch zeker ook geen kringloop. Tevreden neemt de man neemt het voor €7,50 mee.

Deel dit bericht