Cootje Blom, icoon van Stichting Kringloopwinkels Steenwijk e.o.

Cootje Blom, icoon van kringloopwinkel Steenwijk (88 jaar), bestuurslid neemt na 27 jaar afscheid als bestuurslid

Al 27 jaar heeft Cootje Blom, bestuurslid van Stichting Kringloopwinkels Steenwijk e.o., zich met veel toewijding en liefde ingezet voor mens en milieu. Vóór haar bestuurlijke periode heeft Cootje zich voor vele verenigingen en stichtingen ingezet waaronder Kerstmars Havelte (WAAKS),Vredesmars, ANBO, Vrouwenraad
(destijds door de Gemeente Steenwijk opgericht) VOS (Vrouwen Oriënteren zich op Samenleving) en zo ook voor de Wereldwinkel. Zij was vrijwilliger bij laatstgenoemde en de winkel bestond uit een caravan die eens per maand op zaterdag in de Oosterstraat (voor Eleveld) stond waaruit de spullen werden verkocht, en later werd er een pandje achter in de Onnastraat gehuurd.

 
Cootje: ‘En zo kwam van het een het ander en werd ik benaderd door iemand die ik kende vanuit de Vredesbeweging waar ik lid van was, dat was in 1989,  ‘Stichting Ander Werk’ zou stoppen in de Neerwoldstraat en mét mij wilden vier andere mensen een bestuur vormen om verder te gaan als Stichting Kringloopwinkel Steenwijk. We hebben toen eerst maar eens de inventaris opgemaakt door óf met de rekenmachine óf ik uit het blote hoofd op te tellen wat de waarde van alle goederen was. Het rook er niet zo fris toen wij net waren gestart, voorheen was er een koffiehoekje gesitueerd waar altijd een grote hond op een stoel lag, dat was bij ons niet meer zo. Het was een oud en hokkerig pand, trapje op en trapje af, het was niet te doen voor vrijwilligers die met dozen zware boeken naar boven moesten sjouwen. Elk jaar hadden we een personeelsfeestje, ik maakte dan altijd de aardappelsalade, soep en heerlijke tomatensalade met kaas en basilicum, dat laatste was altijd als eerste op, iedereen smulde ervan.

De klanten konden niet parkeren bij de winkel om hun spullen aan te leveren, dit betekende dat na sluitingstijd, met name ‘s avonds heel veel spullen op de stoep en op straat werden neergezet. De omwonenden vonden dat beslist niet prettig en herhaaldelijk werden klachten hieromtrent doorgegeven aan de gemeente. Er werd een milieu dag georganiseerd waar we zo’n 100 jaar terug gingen in de tijd en waar nog petroleumstelletjes werden gebruikt en wij kleding van toen droegen, daar was veel belangstelling voor, zelfs de toenmalige directeur van de sociale dienst fietste op een bakfiets door Steenwijk om reclame voor ons te maken.  Zeker niet onbelangrijk om te vertellen is dat we ervoor moeten zorgen dat we niet verkwistend met b.v. verpakkingen omgaan, toen niet en nu helemaal niet en bewust blijven omgaan met ons afval en wat we wel/niet aanschaffen, laten we zuinig zijn op onze aarde…!

We kregen van de gemeente later subsidie, een hele kleine vergoeding om het een en ander op te knappen, het pand zag er niet uit…! Ik weet nog goed dat er een oudere dame was die geen goede stoel meer had en geen geld had om iets fatsoenlijks te kopen, toen heb ik een mooie voor haar gekocht en laten bezorgen, wat was ze dáár blij mee! Het is fijn om anderen te helpen niet alleen qua goederen maar ook te ondersteunen in hun leven, ook toen heerste er stille armoede en hadden vele mensen ook een luisterend oor nodig.

Ik ben een paar jaar secretaris geweest, o.a. verslagen schrijven totdat een medebestuurslid zei dat de verslagen wel erg ‘vrouwelijk’ werden geschreven! Vrouwelijk? Ja, ik had geschreven dat een medebestuurslid na lange tijd van ziek zijn weer terug was en dat we daar blij mee waren en dat vond hij dus niet kunnen, en ik was er toen klaar mee, heb hem de pen en papier gegeven omdat ik zou stoppen om notulen te schrijven. In het allereerste begin waren er alleen vrijwilligers aan het werk en geen stagiaires, dat is nu wel anders. Vroeger zat onder de vrijwilligers helaas ook wel eens een querulant (mooi woord voor ruziezoeker), dat was nooit leuk maar querulanten konden we toch niet gebruiken.

We hadden tekort aan ruimte en huurden een schuurtje erbij totdat de huur weer werd verhoogd, zó hoog dat we dachten hiervoor kunnen we waarschijnlijk ook wel een pand kopen of laten bouwen…en wel in Tuk, aan de Boterweg 5. Niet elke vrijwilliger was het hier mee eens want wie komt er nu speciaal naar het bedrijventerrein Tuk voor Kringloopwinkel Steenwijk, dat gaat vást niet lukken? Het Bestuur besloot toch te gaan bouwen en de betreffende vrijwilligers besloten wél mee te gaan en tot onze verrassing ging het erg goed, we konden onze spullen goed presenteren en hadden ruimte genoeg. Al snel werd het druk in de nieuwe winkel mede omdat klanten hun goederen met de auto konden brengen en er voldoende parkeerruimte was. Hoe blij waren we met onze eerste weekomzet van € 200,-!
Ik heb nog helpen schilderen en schoonmaken, zo heb ik de hekken van de vide nog geschilderd. En kijk wat er ondertussen is gebeurd, het pand werd weer uitgebreid een jaar of zes geleden en wát een drukte en gezelligheid en ruimte voor vrijwilligers om weer in het arbeidsproces te komen!
Ook zo grappig, we organiseerden toen een modeshow in het nieuwe pand tijdens de opening, een van onze vrijwilligers (ze werkt er nu nog) had haar eigen goede schoenen uitgetrokken en schoenen aangedaan van de winkel om te showen, tijdens het omkleden ontdekte ze dat de schoenen waren verdwenen…een collega had ze verkocht!

Net zoals laatst in september dit jaar toen we bij het jaarlijkse barbecuefeestje waren, dat was zó gezellig, medewerkers die vertellen na een bepaalde periode niet te hebben gewerkt dat het erg fijn is om weer opgenomen te worden bij zo’n mooie groep mensen, voor sommige is het zelfs het gevoel van een thuis. Dat is toch prachtig?! Bij welk bedrijf vindt je dat nu nog?
Nog mooier is dat iedereen een kans krijgt om weer iets te betekenen en ook eigen ideeën uit te voeren, iets moois maken van wat anders was weggegooid, fantastisch is dat! Ook het luisteren naar de verhalen van mensen met een andere nationaliteit, daar kun je veel van leren, elkaar dingen vertellen en uitleggen, fantastisch om te zien hoe mensen met elkaar omgaan. Trouwens, ook nog leuk om te vertellen… het logo van Kringloopwinkel Steenwijk is ontworpen door mijn zoon Hans en wordt nog steeds gebruikt.’

Nawoord Cootje:

‘Ik heb in al die jaren heel veel fijne mensen ontmoet, en ik wil vooral alle medewerkers en vrijwilligers bedanken voor jullie inzet  en betrokkenheid. Want jullie hebben samen deze mooie Kringloopwinkel tot stand gebracht. Heb ook altijd met veel plezier zitting in het Bestuur gehad Er werden best grote beslissingen genomen  maar er werd ook veel gelachen. Ik heb nooit gedacht, oh jee ik moet weer naar zo’n vergadering en nog steeds ben ik  vol verwondering als ik in de Kringloopwinkel rondloop. Als ik zie wat er nu staat vergeleken bij ooit het pand in de Neerwoldstraat, wàt een verschil. En verder droom ik wel eens… als overal in de wereld zulke gevarieerde gezelschappen mensen met elkaar konden samen werken, verschillende culturen, religies en huidskleuren zoals in onze Kringloopwinkels dan zou het er nog zo slecht niet uit zien!’

 

Deel dit bericht