Alles wat het lichaam warm kan houden vliegt de deur bij de kringloop!

(Met dank aan de Steenwijker Courant)

Alles wat het lichaam warm kan houden vliegt de deur bij de kringloop

Jos Pelgröm • 18-11-2022

Directeur Ineke de Jong van de Kringloopwinkel Steenwijk e.o. in Tuk: ‘Het gaat hard met de verkoop van dekbedden, dekens en truien. Spullen die mensen warm kunnen houden dus.’ Foto: Martijn Bijzitter

De energiecrisis en de gigantische inflatiecijfers (met alle nadelige gevolgen voor de portemonnee) zijn goed merkbaar bij de Stichting Kringloopwinkels Steenwijk e.o. (met vestigingen in Tuk en Vollenhove). Die heeft het drukker dan ooit. Mensen zijn op zoek naar goedkopere tweedehands spullen die ze nodig hebben.
„We merken dat veel mensen het thuis koud hebben. Slaapzakken, dekbedden, dekens, truien, sjaals en mutsen, alles wat een lichaam warm kan houden, vliegen de winkeldeur uit”, zegt directeur Ineke de Jong.

De Kringloopwinkel aan de Boterweg in Tuk is zes dagen per week geopend, en draait op volle toeren. De parkeerplaats is iedere dag goed bezet. „Ik vermoed dat veel mensen thuis de verwarming al helemaal niet meer aanzetten. Er wordt op de uitgaven gelet. Natuurlijk wil iedereen de eigen energierekening naar beneden hebben. De verwarming op laag, of zelfs helemaal uit, en dat compenseren met een extra trui of deken op de bank, biedt voor velen uitkomst. En gelukkig wordt er ook bij ons ook veel textiel aangeleverd, evenals andere spullen. De magazijnen liggen vol met goederen die nog gesorteerd moeten worden”, zegt De Jong, die benadrukt dat de kringloopwinkel er is voor iedereen. „Het gaat ons om hergebruik van spullen. Daarin hebben we een maatschappelijke functie. We zijn eigenlijk altijd al een druk bedrijf geweest, maar deze periode springt er bovenuit”.

Imago

De Kringloopwinkel heeft het imago van ‘arme-luis’ winkel of Swiebertjes winkel al vele jaren geleden van zich afgeschud. Bezoekers van allerlei pluimage weten de weg naar de Boterweg in Tuk te vinden. De Kringloopwinkel Steenwijk bestaat sinds 1990. Er werd begonnen de Neerwoldstraat in Steenwijk. „We zijn voortgekomen uit de Stichting Ander Werk in Steenwijk. In de tachtiger jaren heerste er grote werkeloosheid. In de genen van de kringloopwinkel zit heel sterk de sociale en maatschappelijke factor”, zegt De Jong. Het is een stichting met een vijfkoppig bestuur en heeft de SBBI status (Sociaal Belang Behartigende Instelling). „Onze bedrijfsfunctie zit ‘m in de spullen, onze maatschappelijke functie zit ‘m in de mensen. We zijn de Verenigde Naties (smeltkroes) qua karakters, opleidingsniveau en achtergronden van mensen. Na SBBI, zijn we in 2019 ingeschreven in het Register Code Sociale Ondernemingen en in 2022 hebben we het 100 procent Kringlooplabel gehaald”.

Verkeersregelaars

In 2003 vestigde de kringloopwinkel zich op de huidige locatie. „Iedereen in Steenwijkerland en verre omtrek kent ons sinds we in 2017 op televisie zijn geweest in een serie van de VPRO. Die ging over kringloopwinkels zijn geweest. We trokken enorme aandacht toen. Er moesten in 2017 en 2018 zelfs verkeersregelaars aan te pas komen om het bezoekende en vertrekkende verkeer in goede banen te leiden. We zijn direct daarna enorm gaan groeien, zowel in spullen, medewerkers, vrijwilligers als klanten die onze winkel bezoeken”, zegt De Jong. De Kringloopwinkel in Tuk is één van de grootsten in Noord-Nederland (Leeuwarden is groter). De winkel heeft een vloeroppervlakte van 5000 vierkante meter. „Jaarlijks krijgen we hier zo’n 110.000 klanten binnen. En jaarlijks krijgen we zo ongeveer 1 miljoen kilogram aan allerlei zeer gevarieerde goeden/spullen aangeleverd, uit heel Steenwijkerland. Het sorteercentrum (magazijn) is overvol. Het is eigenlijk altijd een drukte van belang. Als mensen binnen komen gaat er een wereld voor ze open. We zijn trots op onze inrichting, en zeker op de grote kleding- en textielafdeling.”

Talenten

Vanaf 2007 werken de Kringloopwinkels in Steenwijk en Vollenhove intensief samen met de Sociale Dienst, UWV, reclassering en andere organisaties. „We bieden zo’n 30 werkplekken die het hele jaar, door verscheidene mensen ingevuld worden. Van het weer aanleren van (basis) werknemersvaardigheden, de Nederlandse taal en het (her)ontdekken van talenten. Veel mensen vinden en hebben bij ons een fijne tijd”, zegt De Jong. De Kringloopwinkel Steenwijk werkt inmiddels met 27 betaalde medewerkers en een flink aantal stagiaires van diverse opleidingen en organisaties. De Kringloopwinkel Vollenhove heeft twee betaalde krachten en werkt ook met stagiaires van diverse opleidingen en organisaties. „Van oorsprong zijn we een vrijwilligersorganisatie. Er zijn momenteel 200 mensen aan onze stichting verbonden. En we kunnen veel meer mensen gebruiken die hier komen werken. Wel tientallen. De sorteerafdeling staat boordevol”, vertelt de directeur.

Trots

„Het meeste trots ben ik op mijn mensen. Die maken de winkel. Je kunt je eigenlijk geen wereld voorstellen zonder kringloopwinkels. Vroeger werd alles wat overtollig was gewoon verbrand. In de jaren ’70 werden veel spullen aan de straat gezet, en werd de gemeentelijke reinigingsdienst gebeld dat de spullen maar even opgehaald moesten worden. Die denk- en handelswijze is gelukkig radicaal verandert. We hebben geen rotzooi, maar goedzooi. Mensen kunnen hun spullen waar ze vanaf willen het beste zelf komen brengen. Dat moeten ze van tevoren wel even aanmelden.”

#bespaargrondstofhergebruikiship

Deel dit bericht