1. Alle doppen en deksels moeten hard zijn. Als deksels makkelijk te verbuigen/ dubbel te vouwen zijn mogen deze niet ingezameld worden. De deksels mogen niet breder zijn dan 15 cm.
Waarom?: zachter plastic smelt anders tijdens het recycling proces en verstoort en vervuilt het proces daardoor, wat extra kosten met zich mee kan brengen of er zelfs toe kan leiden dat alle doppen van een container (ongeveer 6.000 kg) worden afgekeurd.
2. De doppen moeten schoon van andere materialen zijn. Er mag dus bijvoorbeeld geen karton, metaal of rubber aan zitten. Dit moet worden verwijderd, lukt dat niet dan mag die dop er niet bij.
Waarom?: de doppen worden vermalen en als plastic granulaat verkocht. Er worden uiteindelijk plastic pallets, walkant beschoeiing en ander straatmeubilair van gemaakt. Andere materialen verstoren dit recycling proces. En zorgen ervoor dat de kwaliteit van het granulaat achteruit gaat. Wanneer dit aan de orde is leveren de doppen minder op of ze worden zelfs helemaal afgekeurd.
3. We kunnen niet selecteren op plastic code.
Waarom?: Kortweg, omdat niet in op alle doppen, die ingezameld mogen worden, een code is ingegraveerd. Een uitzondering hierop zijn de plastic doppen voor de skateboard bouwer, maar deze doppen worden uitgezocht op diverse dagbestedingen en niet door de inzamelpunten.
4. De doppen dienen schoon ingeleverd te worden bij de inzamelpunten.
Waarom?: het schoon inleveren is voornamelijk voor de inzamelpunten, omdat de zakken met doppen daar geruime tijd opgeslagen zullen staan en anders gaan schimmelen en stinken. De inzamelpunten kijken vaak de gekregen doppen nog even na. Niemand wil met zijn handen in stinkende en schimmelende doppen zitten. Even afspoelen onder de kraan is voldoende of de doppen in het bestekbakje van de vaatwasmachine wassen.
Kleine moeite, groot resultaat. Kijk uit met naalden van bijvoorbeeld insuline spuiten, de doppen mogen wel, maar de naalden zijn levensgevaarlijk voor de mensen die de doppen uitzoeken.
5. De doppen dienen los in stevige zakken te worden aangeleverd.
Onze Stichting levert desgewenst afgekeurde vuilcontainers waar dopjes los in kunnen worden gestort, en zelfs big bags op pallets wanneer u een groot inzamelpunt bent. Deze kunt u aanvragen bij onze planner.
Waarom? De doppen moeten los bij de verwerker worden aangeboden. De chauffeurs legen de zakken in een container en of big bag. Het wordt een erg tijdrovende klus als in de vuilniszakken ook nog andere kleine zakjes met doppen zitten. Bovendien kunnen de big bags bij het leeg storten verstopt raken, wanneer er grotere tassen tussen de doppen zitten. Dan gaat een dure big bag verloren ten koste van de baten voor de plastic doppen.
Zonde van alle moeite en van het geld.
6. Er mogen geen andere producten van plastic ingezameld worden. Geen potjes, geen lepeltjes, geen flessen, geen speelgoed, etc.
Waarom? Ondanks dat dit hetzelfde soort plastic lijkt te zijn is dit qua grondstof niet altijd het geval.
Er zijn meer dan 200 soorten plastic. Er zal veel verwarring, en dus vervuiling, ontstaan als het ene potje wel geaccepteerd kan worden en het andere niet. Daarbij komt dat grotere plastic voorwerpen een ander recycling proces door moeten en dus apart zouden moeten worden aangeleverd. Dit is logistiek niet haalbaar.
Vandaar de naam plastic doppen actie.
7. In het gehele land zijn de regels hetzelfde. Het maakt niet uit welke chauffeur de doppen op komt halen of waar de doppen naartoe worden gebracht.
N.B.: wanneer u twijfelt aan een bepaalde dop, dan kunt u op Facebook bij de officiële doppensite van KNGF Geleidehonden een kijkje nemen, eventueel een foto plaatsen van een dop waar u aan twijfelt.
U krijgt beslist antwoord. Daar kunt u ook fotobestanden vinden van praktisch alle doppen die goed zijn gekeurd en van alle doppen die zijn afgekeurd. Praktisch alle deksels mogen niet, dus let alstublieft goed op. De deksels van pindakaaspotten en chocopastapotten vormen een uitzondering op deze regel.
Alle harde plastic doppen mogen ingezameld worden
Denk dan aan de doppen van deze producten:
• Fruitsappakken
• Mineraal- of spuitwater
• Sportdrank (verwijder alstublieft het kleine doorzichtige plastic dopje)
• Wasmiddelen (zowel de dop van de flacon als de wasbolletjes)
• Zepen en shampooflessen
• Deo- en spuitbussen
• Slagroombussen
• Pindakaas- en chocoladepastapotten
• Frisdrank flessen- Spuitdoppen van sauzen
• Stiften
• Pennen
• Lipbalsem
• Tandpasta
• Schoonmaakmiddelen
• Insuline dopjes (graag zonder naalden i.v.m. onze veiligheid).
• Draaidopjes van lenzen
• Doppen van babyvoeding (Nutrilon, Hero, Nutrasense etc.)
• Doppen van Noveenkaarsen
• Deksels van ijs en salade bakken
LET OP de goudkleurige deksels van oploskoffie mogen niet!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.AkkoordPrivacy policy