Officiële opening RTSC te Steenwijk! (zie het filmpje)

Steenwijk – Het Regionaal Textiel Sorteercentrum (RTSC) in de Kringloopwinkel in Steenwijk draait al langer dan een jaar. Donderdag werd het officieel geopend door een aantal wethouders van de deelnemende gemeenten.

Het RTSC is ontstaan vanuit vijf partijen: de gemeenten, Reshare, ROVA, Sociale Diensten en de Kringloopwinkels Steenwijk e.o. De deelnemende gemeenten zijn Westerveld, Staphorst, Zwartewaterland en Steenwijkerland.
Het RTSC is gestart in het kader van de Participatiewet. De gemeenten moeten werkplekken verzorgen in het kader van ‘iets terugdoen voor je bijstandsuitkering’. Met het aantal uitkeringsgerechtigden in vier gemeenten zou 1.000.000 kilogram textiel theoretisch mogelijk zijn. ‘Het bleek echter organisatorisch tóch ingewikkeld om of de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen of de route zó te rijden dat de kledingbakken van alle vier gemeentes per maand textiel geleegd zouden kunnen worden’, aldus Ineke de Jong, bedrijfsleider van de Kringloopwinkel. In 2015 werd 410.000 kilogram kleding ingezameld.
Het afgelopen jaar hebben zo’n 40 mensen een werkplek gekregen in het RTSC. Het RTSC zou er zeker 60 kunnen gebruiken. ‘Opvallend is dat veel mensen die komen werken een of meer welzijnsproblemen hebben, veelal op economisch of sociaal vlak. Problemen die we samen met de medewerker en sociale dienst proberen op te lossen.

Deel dit bericht