Inspirerend eerste DuurSaam Café in de Kringloopwinkel te Tuk.

Persbericht DuurSaam Cafe te Steenwijk

Steenwijk, 31 maart 2014

 Inspirerend eerste DuurSaam Café in de Kringloopwinkel te Tuk.

Op zaterdag 29 maart was de eerste editie van het DuurSaam Café Steenwijk in de Kringloopwinkel te Tuk. Het was een inspirerende editie met ook veel belangstelling van verschillende nieuwe raadsleden van de gemeente Steenwijkerland. Zo had het ook een politiek tintje.

De eerste spreker was André Bus, voorzitter van F.C. Oldemarkt, die vertelde over de bouw van een energie neutraal sportcomplex voor zijn voetbalclub. Aan de bouw zijn jaren van voorbereiding vooraf gegaan op het gebied van bestudering van duurzame technieken, subsidies op landelijk, provinciaal en lokaal nivo. Hij vertelde over de ludieke acties van de club om het eigen aandeel van de financiering bij elkaar te sprokkelen. Dit was alleen mogelijk door de grote inzet van de eigen leden van de voetbalclub met hun verschillende kwaliteiten. Twee jaar lang hebben 150 vrijwilligers meegewerkt aan de bouwdagen. Het geld, dat wordt bespaart op de energiekosten, is nu beschikbaar voor de sport en wordt gestopt in de opleiding van de jonge spelers.

Na de introductie van André Bus werd het verhaal overgenomen door Hendrik Jan Gorter. Als econoom is hij benaderd om het bestuur van de voetbalclub FC Oldemarkt bij te staan wat betreft de financiële aanpak en verantwoording. Ook sprak hij over het hieruit ontstaan van de stichting Duurzame Verenigingen. Bij een landelijke bijeenkomst van de KNGB was de voetbalclub FC Oldemarkt uitgenodigd om hun ervaring te delen met andere clubs. Op de site www.duurzaamverenigen.nl tref je inmiddels meer voorbeelden van duurzame voetbalclubs in de provincie Overijssel aan.

Op dit DuurSaam Café waren zelfs ook bestuursleden van andere voetbalclubs afgekomen om zich te laten informeren. Het betoog van Gorter is dan ook om niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Dat is ook duurzaamheid: ervaring delen, elkaar enthousiasmeren en inspireren! Mooi dat dit ook al het geval was bij dit eerste DuurSaam Café in Steenwijk!

DSCN0332

Dat is precies het doel van Map Renes, initiatiefnemer van Groenkapje. Samen met de andere vrijwillige Groenkapjes Suzanne Bech en Moniek Besten wil zij het komend jaar verschillende activiteiten organiseren in Steenwijk om zo een ecologische leefstijl en het duurzaam ondernemen te promoten.

Tijdens de lunch ging de interactie met de sprekers en de bezoekers door. Voor deze dag hadden de koks van de Kringloopwinkel een heerlijke vegetarische soep gemaakt. Op zaterdag 17 mei is het volgende DuurSame Café gepland.

DSCN0334

Ook doet Groenkapje een oproep aan de bewoners van gemeente Steenwijkerland om hun eigen ervaring op het gebied van duurzaamheid te vertellen bij een volgend DuurSaam Café. Hiervoor kan men een mail sturen naar hallo@groenkapje.nl en check ook www.groenkapje.nl.

Einde persbericht

Contactpersoon: Map Renes             mobiel 06 – 30201711

Deel dit bericht